Instagram

WhatsApp Üzeriden Yayılan "Momo" İsimli "BlueWhale" Benzeri Oyun Tehlike Saçıyor

Meksika'da birden ortaya çıkan ve WhatsApp üzerinden paylaşılan Momo isimli şiddet içerikli bir oyun giderek yayılıyor. Momo, "Yeni bir Mavi Balina ile karşı karşıya mıyız?" sorusunun sorulmasına yol açtı. Yetkililer oyunun tehlikelerine karşı uyarılarda bulunuyor.


BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Amerika kıtasında bulunun Meksika'da internet suçları araştırma ve soruşturma birimi Momo'nun bir sosyal medya grubu olarak başladığını açıklıyor:

"Bütün olanlar bir Facebook sayfasında yapılan paylaşım ile başlıyor. Bir takım insan, nedeni bilinmez bir şekilde yabancı bir numarayı aramak konusunda birbirleriyle yarışa girmeye başladılar.

"Birçok internet kullanıcısı Momo ile iletişim kurduklarını ve cevap olarak geriye şiddet içerikli bir takım fotoğraf geldiğini söylediler. Bu kullanıcılardan bazıları tehdit içerikli bir takım mesajlar aldıklarını ve hatta bazıları da özel bilgilerinin açıklanacağı konusunda tehdit edildiklerini söylüyor."

Polis konu hakkında gelen davetlere karşı halkı uyarıyor


Ancak oyun Latin Amerika ile sınırlı kalmayarak çoktan, ABD, Fransa ve Nepal'e kadar ulaşmış durumda.

İspanya konun hakkında yetkili poliste konu ile ilgili çalışmalar yaparak, sosyal medya mecrası üzerinden gelen beklenmedik ve tanınmadık oyun davetlerini kabul etmeme konusunda bildirimlerde bulundu.

Tıpkı Meksikalı polis meslektaşları gibi İspanyol polisi de sosyal medya mecradan attıkları mesajlar aracılığıyla konu ile ilgili bilinç ve farkındalık yaratmaya çalışıyor. Polis, #SaçmalıklarıGormezdenGelin etiketi altında, sosyal medya kullanıcılarına Momo'dan bu akımdan uzak durma ve aptalca trendlerin WhatsApp üzerinden diğer kullanıcılara ulaşmasını engellemeye çalışıyor. Ancak tüm bu uyarılara rağmen Momo'nun ne yada kim olduğuna, nasıl ortaya çıktığına dair şimdiye kadar net bir bilgi bulunamıyor.

Nasıl ortaya çıktı?

Momo, Meksika ülke kodlu bir numarada üzerinden atılan mesajlara cevap verebiliyor.

İnternet, Momo ile ilgili içeriklerle dolup taşmış durumda. Dünyanın en ünlü sosyal haber sitesi Reddit'te en çok okunanlar arasında yerini çoktan almış durumda "WhatsApp kızı Momo kim ve nedir?" başlığı bulunuyor.

Bu soruya aynı platformda (Reddit'te) verilen en gündemde ki cevap ise şu şekilde:

"Latin Amerika'da İspanyolca konuşulan ülkelerden birinden biri, Instagram'dan alınan bir fotoğrafı keserek bununla bir WhatsApp kullanıcısı yarattı. Ardından bu numara önüne geçilmeyecek şekilde yayılmaya başladı ve iletişime bulunan kişilere rahatsız edici ve şiddet içerikli fotoğraflar gelmeye başladı. Bazıları Momo'nun kişisel bilgilerine ulaştığını da söylüyor."

Kullanılan fotoğraf Japonya'daki bir sergiden alınma


Momo ile ilgili kesin olarak tanımlanabilecek tek bilgi, Japonya(+81), Kolombiya (+52) ve Meksika'da (+57) ülke kodu uzantılı üç ayrı numaranın bu oyunla ilişkilendirilmiş durumda olması.

Whatsapp'ta kullanılan profil fotoğrafı ise Japonya'da bi süre önce yapılan ve dünya genelinde ilgi uyandırmış olan bir sergiden elde edilmiş. Sergiden sonra Momo olarak bilinen bu korkunç yüz, söz konusu sergide ilgililerin gösterimine sunulan bir "kuş kadın heykeline" aitti. Vanilla Müzesinde 2016 yılındaki sergide görücüye çıkan "Momo" etkinliğin en çok ilgi çeken işlerinden biriydi.

Birçok kişinin ilgisini çeken ve onunla çekilen fotoğraflarını sosyal medya mecralarında paylaştı ve bu şekilde de Instagram'da yayıldı. Meksika yerel polisi, bu sırada bir kişinin Instagram'da rastladığı fotoğrafı kestiği ve Momo karakterini yarattığı görüşünde.

Momo Oyununun Tehlikeleri Nelerdir?

Oyunun nerden çıkmasının yanı sıra en çok merak edilen sorusu da tehlikeleridir. Peki Momo oyunun tehlikeleri nelerdir?
Meksika siber suçlar polisi, tanınmayan bir numara ile mesajlaşmanın tehlikeleri yanında, Momo'nun olası tehditleri ile ilgili beş ayrı başlık gösteriyor:

Blue Whale (Mavi Balina) Oyununu Hatırlattı !


2017 yılında bir çok kişiyi ölüme sürükleyen Blue Whale (Mavi Balina) Oyunu Momo oyunu ile bir çok kişi tarafından karşılaştırılmaya başlandı.Blue Whale oyunu Rusya'da ortaya çıkmasına rağmen #MaviBalina etiketi ile kısa sürede bir çok ülkede oynanmıştır.Momo oyunu mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp üzerinden yayılsa da çocuklar arasında çok popüler olan sanal inşaat oyunu Minecraft'ta da bir oyun karakteri olarak görülmeye başlanmış durumda. Momo oyunu ortaya çıkmasına rağmen bir çok ülkede sanal suç uzmanları tarafından bu tür mesajlaşma zincirlerinden uzak durmayı ve bilinmeyen numaralarla iletişime geçmemeyi tavsiye ediyor.

Böyle bir oyuna katılır mıydınız ? Yada Momo'dan bir mesaj alsanız ne tepki verirdiniz yorumlarınızı bize iletin..

Diğer Yazılarımız